Proiecte în sfera Educativ - Creştină << Inapoi 

Concursul Iconarul | Ediţia:  2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 

Concursul Iconarul a debutat în anul 2002, în preajma sărbătorilor de Paşte, prin organizarea unui cerc de pictură la sediul M Grup, la care au participat 20 de copii, fiecare dintre ei realizând la final una sau mai multe icoane. Dintre acestea, cele mai reuşite au fost premiate de un juriu, premiile fiind
oferite în cadrul vernisajului unei mini expoziţii la sediul firmei, expoziţie ce a putut fi vizitată de tot personalul M Grup, pe parcursul a câteva zile.

Bazându-se pe succesul primei ediţii, concursul a continuat, copiii şi părinţii lor implicându-se cu mult drag, dar şi cu responsabilitate, în realizarea icoanelor. În fiecare an s-au ales 2 teme, una legată de o sărbătoare creştină şi una legată de imaginea unui sfânt. Astfel că de-a lungul celor 8 ediţii au fost pictate icoane înfăţişând Învierea Domnului, Înălţarea Domnului, Intrarea lui Iisus în Ierusalim, Naşterea Domnului, Sf. Treime, Buna Vestire, Coborârea de pe Cruce, Adormirea Maicii Domnului, dar şi chipuri de îngeri şi sfinţi (Sf. Gheorghe, Sf. Arhanghel Mihail, Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, Sf. Nicolae, Sf. Andrei, Sf. Petru şi Pavel).

Pentru strădania lor, copii au fost răsplătiţi cu premii generoase. Din anul 2006, organizarea concursului a fost preluată de Fundaţia Aldea-Tudorache, ocazie cu care la concurs au fost invitaţi pe lângă copiii angajaţilor M-Grup şi copiii de la Centrul de zi Sf. Dimitrie din Bucureşti. Drept răsplată pentru participare, după concurs, s-a organizat o excursie la mănăstirile din jurul Bucureştiului pentru toţi participanţii.
Data de 20 mai 2006 va rămâne în amintirea copiilor ca o zi în care jocul şi bucuria de a fi copil au fost cele care au stăpânit inimile lor. Cu toţii au vizitat mănăstirile Plumbuita, Cernica, Pasarea, Snagov, Ţigăneşti şi au
ascultat mici istorioare despre ctitorii lor.

În anul 2007 concursul a fost susţinut la sediul MONTERO, prin organizarea evenimentului “iconar pentru o zi”. Toţi copiii care au dorit să participe la ediţia din  anul 2007 au fost invitaţi să realizeze în câteva ore lucrările cu care au concurat. Atmosfera  a fost destinsă, copii bucurându-se de lucrul împreună, premiile de la sfârşit răsplătindu-le efortul şi încurajându-i să participe şi la ediţiile viitoare.


Ediţia organizată în anul 2008 a fost de departe cea mai reuşită de până atunci, atât prin numărul de participanţi, cât mai ales prin faptul că a contribuit la structurarea concursului.Extins în 10 şcoli din Bucureşti interesate să participe la această ediţie pilot – ICONARUL ÎN ŞCOLI, concursul s-a bucurat de o bună primire atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice implicate. În fiecare şcoală a fost identificat un profesor coordonator, profesor de desen, de religie sau altă specialitate, dar interesat de pictura icoanelor, care a desfăşurat 4 – 5 ateliere de pictură cu elevii interesaţi. Concursul s-a desfăşurat în 2 etape, una la nivelul şcolilor, în care s-au premiat cele mai frumoase 3 icoane realizate, cea de-a doua etapă reunind în concurs premianţii din şcoli precum şi premianţii stabiliţi din rândul copiilor angajaţilor M Grup şi ai Centrului de zi Sf. Dimitrie. Picturile au fost atent analizate de un juriu competent care a apreciat lucrările în toate etapele de concurs, membrii săi participând şi la festivităţile de premiere organizate în şcoli, la sediul M Grup precum şi la festivitatea de premiere finală, organizată la Liceul Cervantes.

În anul 2009, copiilor de la şcoli li s-au alăturat micii iconari de la 11 grădiniţe din Bucureşti, care au desenat sau pictat îndrumaţi de doamnele educatoare, rodul muncii tuturor putând fi admirat în cadrul unei expoziţii organizate la Liceul Cervantes din Bucureşti, unde s-a desfăşurat şi festivitatea de premiere. S-au desemnat pe rând câştigătorii pe grupe de vârstă (preşcolari, elevi din ciclul primar şi elevi din ciclul gimnazial), care au primit din partea juriului premii şi menţiuni, iar la sfârşit au fost invitaţi într-o excursie la mănăstirile din Oltenia (zona Vâlcea).

Excursia s-a desfăşurat în perioada 30 – 31 mai, în plin târg “Cocoşul de Horezu”, copii însoţiţi de un părinte vizitând rând pe rând Mănăstirile Hurezi, unde au putut admira şi icoanele vechi păstrate cu grijă în muzeul adapostit de mănăstire, Bistriţa, unde au fost îndrumaţi în tehnica picturii bizantine de Maicii Ignatia la atelierul de pictură.

Cei mai curajoşi au vizitat şi Peştera Liliecilor, însoţiţi de ghidul Mănăstirii Bistriţa, spre seară grupul urcând spre Arnota, micuţa mănăstire cocoţată în vârf de munte.

A doua zi programul a fost dens, la Mănăstirea Polovragi grupul a participat la Sf. Liturghie, s-a vizitat Peştera Polovragi, apoi Culele Măldăreşti, un loc încărcat de istorie, copii beneficiind de explicaţiile unui ghid.

După o scurtă vizită la târgul de oale, unde mămicile au fost încântate de produsele prezentate şi după dejun s-au mai vizitat Mănăstirile Surpatele, Dintr-un Lemn şi Cotmeana.

Anul 2010 a adus cu sine un proiect pilot de extindere în ţară a concursului. Am invitat şcolari şi preşcolari din Bistriţa-Năsăud, Braşov, Botoşani, Ilfov, Ploieşti, Răşinari şi Suceava. Pe de altă parte, la nivelul Municipului Bucureşti a fost încheiat un contract de colaborare cu Inspectoratul Şcolar; ca urmare, din juriul concursului a facut parte şi dl. Adrian Curcan, inspector de desen. Festivitatea de premiere a avut loc la Liceul Cervantes din Bucureşti, gazda noastră devenită tradiţională pentru acest eveniment.

Logo partener Andreea ArtPentru prima dată în acest an, premiile oferite câştigătorilor au fost donate de firma Andreea Art, magazin de obiecte de pictură situat în zona veche a Logo Editura MateiasBucureştiului, cunoscută sub numele de “Hanul cu Tei”, căreia ii mulţumim.
De asemenea, au fost oferite premii de participare constând în cărţi pentru copii, prin bunăvoinţa Editurii Mateiaş, pe baza unui parteneriat încheiat cu fundaţia noastră.

La mijlocul lunii iunie (18-20 iunie), toţi câştigătorii s-au bucurat timp de 3 zile de culmile Obcinelor Bucovinei, vizitând pe rând, în prima zi, Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirile Dragomirna si Bogdana.

După o noapte petrecută la arhondaricul foarte primitor al Mănăstirii Putna, grupul a explorat toată zona Bucovinei, trecând pe la atelierul de ceramică neagră de la Marginea, pe la casa ţărănească a mamei Ana, o femeie de 77 de ani, care vinde obiecte vechi, tradiţionale, vizitând Mănăstirea Suceviţa, oprindu-se pentru pauza de masă la pensiunea Lulu, unde copiii s-au bucurat de soare, multe flori şi jucării şi de o masă copioasă.

După-amiaza a adus alte obiective în program, la Mănăstirea Moldoviţa copiii beneficiind de explicaţiile oferite cu mult drag şi competenţă de Maica Tatiana. Au urmat Mănăstirile Gura Humorului şi Mănăstirea Voroneţ, unde copiii au admirat în amurgul iluminat de slujba Vecerniei, faimoasa reprezentare a Judecăţii de Apoi. Întoarcerea la Putna a însemnat sfârşitul unei zile pline de bucurie vizuală şi duhovnicească.

Duminica a prilejuit tuturor participarea la Slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Putna, apoi vizitarea muzeului, iar după despărţirea de Părintele Dosoftei, gazda noastră de la Putna, în drumul de întoarcere spre Bucureşti, s-au mai vizitat Chilia Sf. Daniil Sihastru şi Mănăstirea Sihăstria Putnei.La toate ediţiile concursului s-au realizat afişe şi diplome de participare, iar unele din icoanele pictate de copii au fost alese ca imagini pentru realizarea felicitărilor înmânate în fiecare an, prin tradiţie, angajaţilor cu ocazia zilei numelui. De asemenea, lucrările premiate au fost înrămate şi distribuite şcolilor pentru a fi expuse în locurile cele mai vizibile.

Rezultate obţinute:
 • peste 950 de copii participanţi la cele 9 ediţii ale concursului
 • peste 950 de icoane realizate
 • 23  şcoli şi 13 grădiniţe implicate
 • premii în valoare de 23.500 lei, de-a lungul a 9 ediţii
 • un album tipărit în 1000 de exemplare
 • creativitatea copiilor a fost încurajată, dezvoltată, iar roadele acesteia răsplătite cu premii
 • cadrele didactice implicate au fost foarte satisfăcute de acest proiect şi şi-au manifestat interesul de a participa şi la ediţiile viitoare
 • angajaţii M Grup şi copiii acestora au fost stimulaţi să petreacă un timp în faţa icoanei, fie contemplân-o, fie realizând-o, timp valorizat pozitiv, atât în relaţie cu lumea, cât şi cu divinul.
 • proiectul a contribuit la consolidarea Fundaţiei Aldea-Tudorache, ca o fundaţie care cultivă şi promovează valorile creştine.

Obiective de viitor:
 • extinderea la nivel naţional, în fiecare judeţ, a concursului
 • recrutarea de voluntari pentru implementarea proiectului în ţară

 “Prin iniţierea în anul 2002 a concursului Iconarul, ne-am propus să întâmpinăm şi să ne bucurăm de Sfintele Paşti alături de copiii noştri. Şi ce poate fi mai intim legat de înnoirea sufletească întru Învierea Domnului decât zugrăvirea icoanelor, chipuri sfinte ce nu se dezvăluie decât celor curaţi cu inima, aşa cum numai copiii sunt.

Lucrările micilor iconari alcătuiesc ulterior câte o expoziţie, care astăzi, iată, intră între coperţile acestui album ce ne vorbeşte despre istoria sfântă, cu puritatea dar şi cu îndrăzneala cu totul specială a copiilor în apropierea divinului.”

Larisa Ispas,
Coordonator programe Fundaţia Aldea-Tudorache

Campania 2% si cum poti ajuta?

Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentală. Este o procedură prevăzută în Codul Fiscal, prin care cetăţenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întâmplă cu o parte din impozitul lor. Practic, dumneavoastră spuneţi statului modul în care vreţi să fie cheltuită o parte din impozitul pe care îl plătiţi. Click pentru mai multe detalii


Parteneri

Programele Fundatiei Aldea – Tudorache se bazează pe sprijinul moral si financiar al partenerilor sai.
Sigla Helios Medical & DentalMetropola ImobiliarMonteroMontero PharmaPlurivaFarmaciile RemedioR&M AuditSimar IndustrialSimarSinapsa Resurse UmaneTamisa TradingWIJS Logistic Services