Proiecte în sfera Social- Creştină << Inapoi 

SOS Bunicii noştri

În cadrul acestui proiect, 70 de batrâni internaţi în Centrul medico-social Sf. Luca au  beneficiat pe parcursul anului 2007 de sprijinul voluntarilor ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România) care, prin finanţarea acordată de Fundaţia Aldea -Tudorache, au:
  • redecorat spaţiul interior cu icoane, mese, scaune, tablouri, perdele, flori;
  • amenajat grădina din jurul azilului cu bănci, flori şi mese, precum şi a unui spaţiu destinat unor activităţi recreative;
  • organizat activităţi recreative, de stimulare în plan psihologic şi social, vizite la muzee şi mănăstiri
  • oferit consiliere duhovnicească prin cateheze şi vizionarea unor conferinţe.

Proiectul a fost inaugurat pe data de 7 februarie, de ziua azilului, zi în care se prăznuieşte Sfântul Luca al Crimeei. Cu această ocazie, părintele Marian Pintică a oficiat slujba de sfinţire a azilului, alături de câţiva studenţi din corul Facultăţii de Teologie.

Venirea primăverii a impulsionat elanul voluntarilor care s-au întrecut în a oferi mărţişoare şi flori bătrânilor.Grădina din jurul azilului nu a scăpat de curăţenia de primăvară, mai ales că a fost amenajată cu flori şi cu scaune corespunzătoare. Unii din bătrâni au participat, plini de entuziasm la activităţile iniţiate de studenţi, urmând chiar să preia unele (de exemplu udatul gazonului).

Sfintele Sărbători ale Paştelui au readus voluntarii la centru, vopsitul ouălelor şi distribuirea dulciurilor specifice au constituit activităţi care au creat o atmosferă de sărbătoare, prilej cu care bătrânii au depănat poveşti legate de sărbătoarea Învierii aşa cum şi-o amintesc din copilăria şi tinereţea lor.

Înaintea vacanţei de vară voluntarii au mai făcut câteva vizite bătrânilor, prilej cu care au înregistrat poveştile de viaţă, greutăţile şi bucuriile unora dintre aceştia.

Iată ce au scris voluntarii despre acele momente:
“După domnul Muler, la interviu a urmat doamna Arghira,
care e o comoară de înţelepciune, de bunătate, de delicateţe şi de bun simţ. Această bătrânică ne impresionează mereu prin sensibilitatea ei (ne spune poezii pe care le-a scris şi pe care le repetă mereu în gând spre a nu le uita, căci nu le mai are scrise şi nu mai vede să le scrie), prin dragostea şi grija ei de mamă (fiul ei a parăsit-o într-un spital şi ea nu încetează să îşi facă griji pentru el), prin credinţa, prin bunăvoinţa ei (nu se plânge niciodată de viaţa pe care o are şi se bucură de orice lucru mărunt, spune mereu că e bine îngrijită)”.
Din păcate, în luna august doamna Arghira a părăsit această lume care i-a fost atât de dragă.Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Tot în cursul lunii iunie bătrânii s-au bucurat de prezenţa unui medic oftalmolog, dna. Mihaela Chirilă care a venit cu instrumentarul specific şi a consultat pe toţi bătrânii care aveau nevoie sau solicitau ochelari.În  iulie aceştia au primit ochelarii, posibilitatea lecturii fie şi a unui simplu ziar prilejuindu-le o reală bucurie.

Toamna a adus cu ea voluntarii ASCOR la datorie, aceştia organizând pentru bătrânii deplasabili o plimbare la Muzeul Satului din Bucureşti. Casele ţărăneşti din diferite zone ale ţării, cântecele pe care le-au putut asculta în cadrul evenimentului “Tarafuri şi fanfare”, atmosfera de sărbătoare au bucurat inimile bătrânilor care s-au întors la azil cu zâmbetul pe buze.

Luna decembrie, luna cadourilor a adus o altă binevenită ieşire din spaţiul azilului. Pe 12 decembrie, 8 bătrâni, o infirmieră, asistenta socială şi 9 voluntari ASCOR au pornit în pelerinaj către Mănăstirile Sitaru şi Căldăruşani.

La Sitaru au fost întâmpinaţi cu mare drag de părintele Hrisostom, care le-a povestit istoria locurilor. După masă, bătrânii s-au îndreptat spre Căldăruşani, unde s-au închinat la moaştele
Sf. Grigorie Dascălul, au aprins o lumânare la  mormântului pr.Sofian Boghiu şi au vizitat muzeul mănăstirii.
La sfârşitul excursiei, toţi erau  luminaţi sufleteşte, parcă mai încrezători, mai plini de speranţă.

În paralel, în jurul orei 13,30, bătrânii rămaşi în cămin au primit vizita colindătorilor ASCOR care au adus bătrânilor vestea cea bună a Naşterii Domnului şi un mic pacheţel cu câteva dulciuri şi fructe.

Zilele următoare bâtrânii au fost  colindaţi de un grup de copii de la Şcoala 114 “Principesa Margareta”. Moş Crăciun a venit deopotrivă pentru copii şi bătrâni, întâlnirea dintre ei fiind impresionantă.

Campania 2% si cum poti ajuta?

Sistemul "2%" permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentală. Este o procedură prevăzută în Codul Fiscal, prin care cetăţenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se întâmplă cu o parte din impozitul lor. Practic, dumneavoastră spuneţi statului modul în care vreţi să fie cheltuită o parte din impozitul pe care îl plătiţi. Click pentru mai multe detalii


Parteneri

Programele Fundatiei Aldea – Tudorache se bazează pe sprijinul moral si financiar al partenerilor sai.
Sigla Helios Medical & DentalMetropola ImobiliarMonteroMontero PharmaPlurivaFarmaciile RemedioR&M AuditSimar IndustrialSimarSinapsa Resurse UmaneTamisa TradingWIJS Logistic Services